Hör Philip Bacchus vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå. Foto: Tommy Forsgren, SVT / Försvarsmakten, arkivbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

23 värnpliktiga och ett befäl i Umeå har insjuknat i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter en fältövning för drygt en vecka sedan som de första symptomen på covid-19 upptäcktes vid Umeå garnison. Nu står det klart att 23 har smittats, av totalt 56 värnpliktiga vid enheten.
– Även ett befäl är bekräftat smittad, säger Philip Bacchus, chef vid CBRN-kompaniet.

Förra veckan konstaterades att fem soldater insjuknat i covid-19. Omfattande testning infördes och nu visar provsvaren att totalt 23 värnpliktiga insjuknat, dessutom en anställd vid Försvarsmakten.

De insjuknade värnpliktssoldaterna är isolerade i ett särskilt boende inom garnisonen för att begränsa ytterligare smittspridning, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Både vid Skyddscentrum och Västerbottensgruppen

Enligt Philip Bacchus är det 20 värnpliktiga vid Skyddscentrum och tre vid Västerbottensgruppen i Umeå garnison som har smittats, av de totalt 56 värnpliktiga vid kompaniet.

I och med att så många konstaterats smittade kommer de värnpliktiga som tidigare har fått negativa provsvar att testas igen, för att säkerställa att de inte har covid-19.

  • CBRN är en förkortning av kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och risker.
  • Förkortningen förekommer både i militära och civila sammanhang och framförallt i texter som syftar till gemensamma strukturer för terroristbekämpning och krishantering.
  • Förkortningen används allt mer inom Sverige.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet
Hör Philip Bacchus vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå. Foto: Tommy Forsgren, SVT / Försvarsmakten, arkivbild
Lätt rekognoseringsgrupp från första CBRN-kompaniet vid SkyddC i Umeå förbereder sig för insats 2014. Det är vid samma kompani som 23 värnpliktiga nu har bekräftats smittade med covid-19. Foto: Försvarsmakten