25 år sedan Tjernobyl

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan inträffade en av världens största kärnkraftsolyckor i Tjernobyl i nuvarande Ukraina. Larmet om radioaktivt nedfall fick västerbottningarna att sluta plocka bär och svamp och till och med gräva ned älgar och renar.

Strax före halv två på natten den 26:e april 1986 exploderade reaktor fyra i sovjetiska Tjernobyl. Ett radioaktivt moln svepte sedan vidare mot Sverige. Värst drabbat blev Gävletrakten, men de radioaktiva partiklarna föll även över Västerbotten.

Nu började en lätt panikartad stämning sprida sig. Hur farligt var det att vara ute? Kunde man äta svamp, bär eller kött från djur som betat ute i naturen?

Myndigheterna satte gränsvärden för hur mycket cesium slaktat kött fick innehålla. Beslutet fick förödande konsekvenser både rennäringen och älgjakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.