Gammplatsen i Lycksele.

25 kranier ska återbegravas i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

De grävdes upp 1950 vid en arkeologisk undersökning på Gammplatsen i Lycksele. 66 år senare återlämnas nu 25 samiska kranier till sin viloplats. Endast två gånger tidigare har mänskliga kvarlevor återbegravts i Sverige.

Efter 66 år av förvaring i Stockholm har nu mänskliga kvarlevor och arkeologiska fynd återvänt till Västerbottens museum. Arkeologerna utgår ifrån att det rör sig om samiska kvarlevor till största del.

– Målet är att inom det närmsta året finna en lösning för att återbegrava de 25 kranier det handlar om.

De grävdes upp 1950 vid en arkeologisk undersökning på Gammplatsen i Lycksele och skickades sedan till Historiska museet i Stockholm för undersökning.

Endast två gånger tidigare har mänskliga kvarlevor repatrierats i Sverige.

– I samband med transport av ett annat arkeologisk material blev det också tillfälle att skickar tillbaka de mänskliga kvarlevorna från Gammplatsen. Vår avsikt är att återföra dem till sin ursprungliga plats och vi planerar nu för den processen tillsammans med berörda parter, berättar Jans Heinerud, chef för kulturmiljö vid Västerbottens museum.

Krav redan 1950

Gammal brevväxling mellan Historiska museet och Västerbottens museum har hittats från tiden då utgrävningen ägde rum. Där framgår att dåvarande museichefen i Umeå var mycket mån om att kvarlevorna skulle återvända till Västerbotten, men det drog ut på tiden och till sist föll ärendet i glömska.

– Tiden har gått och vi har idag ett helt annat synsätt på behandlingen av samiska kvarlevor. Vi framhåller nödvändigheten av delaktighet mellan museet och det samiska samhället, och respekt för de samiska kulturarven., säger Jans Heinerud.

– Den samiska befolkningen har under lång tid varit utsatt för systematisk diskriminering från det svenska samhället och det är hög tid att lyfta fram och synliggöra eventuella oförrätter som våra företrädare har gjort.

Exakt när återbegravningen sker är inte bestämt än.

– Vi vill planera det mycket noga och korrekt och gör det tillsammans med sameföreningen i Lycksele och Lycksele församling. Vi måste ha klart med alla juridiska frågor som dyker upp längs vägen. Förhoppningsvis kan det ske under 2017 eller 2018, säger Jans Heinerud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer