Ur polisens förundersökning. Platsen där kvinnans kläder hittades är markerad med röd ring. Foto: Polisen

26-åring döms för våldtäkt i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man döms för en våldtäkt på en kvinna i centrala Lycksele i oktober förra året. Det efter att polisen lyckats spåra mannen via DNA.

Det var i oktober förra året som en kvinnas kläder hittades utspridda utomhus i centrala Lycksele. En kvinna anmälde senare att hon blivit våldtagen och under en lång tid hade polisen ingen misstänkt.

Men i maj fick polisen en DNA-träff i registret och kunde gripa en 26-årig man.

Enligt vittnesuppgifter och alkoholtest ska kvinnan ha varit väldigt berusad och åklagaren menade i åtalet att mannen utnyttjat henne då hon befann sig i en särskilt utsatt situation.

Befann sig i särskilt utsatt position

Tingsrätten skriver också i domen att det är klarlagt att de båda haft samlag och att omständigheterna är sådana att 26-åringen måste ha förstått att kvinnan var mycket berusad och befunnit sig i en särskilt utsatt position.

Mannen döms nu av Lycksele tingsrätt till 2 år och 6 månaders fängelse samt att betala ett skadestånd på 115 900 kronor till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.