Stekenjokk-området ligger på gränsen mellan Vilhelmina kommun och Strömsunds kommun i Jämtland. Foto: SVT

27 000 i skadestånd till de misstänkta blomjägarna

Publicerad

I somras greps en man och en kvinna misstänkta för grovt artskyddsbrott i Stekenjokk. De friades sedan från misstankar och nu har Justitiekanslern beslutat att mannen och kvinnan får 27 000 kronor var i skadestånd.

Paret frihetsberövades i juli och var anklagade för grovt artskyddsbrott och förberedelse till grovt jaktbrott och fallet väckte stor uppmärksamhet.

Polisen sade sig ha gjort beslag som indikerade att det handlade om stölder från växt- och djurriket i organiserad skala med internationella förgreningar.

Men några veckor senare konstaterade åklagaren att det på sin höjd handlade om bagatellartade förseelser, och förundersökningen lades ned.

Mannen och kvinnan hade också sökt drygt 100 000 kronor i ersättning för att deras värdefulla fåglar dog i hemlandet under häktningstiden, men det säger justitiekanslern nej till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.