Foto: TT/SVT

3000 inlandsbor slåss för den lokala ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

I början av året blev det klart att det lokala ambulansföretaget i Dorotea, som bedrivit ambulansverksamheten på orten i 14 år, förlorade upphandlingen för kommande period. Men Doroteaborna tänker slåss för att behålla sin lokala ambulans. Närmare 3.000 personer har skrivit på en namninsamling som lämnades över till landstinget under torsdagen.

Doroteaborna ockuperade den lokala sjukstugan i drygt tre år för att få tillbaka sina vårdplatser. När de nu riskerar att förlora den lokala ambulansverksamheten kämpar invånarna igen. Under torsdagsmorgonen tog ett tiotal Doroteabor bussen till Landstingshuset i Umeå för att besöka hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S). Med sig hade dem en namninsamling på 2.954 namn.

Landstingsrådet: Missade fylla i uppgiften

Tidigare i år kom det fram att det lokala ambulansföretaget, som kört ambulans i Dorotea de senaste 14 åren, förlorade den nya upphandlingen. Detta trots att de var det billigaste alternativet. Vann gjorde ett företag från Östergötland som var dyrare. Efter upphandlingen uppgavs anledningen till varför Doroteaföretaget valts bort vara på grund av att det varit otydligt kring ifyllda uppgifter i ett av de obligatoriska kraven i ansökan.

– Mötet gick bra, det är klart att de inte gillar mina svar, men jag tycker att mötet gick bra. Det Doroteaföretaget missade vara att fylla i en obligatorisk uppgift. Det kan bli ganska mycket formalia, men så är det, säger Karin Lundström (S).

Vill att ansvariga personligen förklarar

Det Ambulanssjukvården i Dorotea AB missade att fylla i var sektionen om utveckling och utbildningsplaner. Nu ligger ärendet i högsta förvaltningsdomstolen efter att både förvaltningsrätten och kammarrätten gett landstinget rätt.

Efter gårdagens möte hoppas Doroteabon Evy Lindström att Karin Lundström och hennes kollegor i alla fall kan komma till Dorotea och förklara.

– Vi kom hit för att få en exakt tid på när de skulle komma till Dorotea och förklara, men vi fick i alla fall ett löfte från Karin Lundmark att hon skulle komma upp och träffa Doroteaborna. Vi hoppas fortfarande att landstinget ska ändra sig och ge upphandlingen till vårt lokala företag, säger Evy Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.