Foto: SVT/arkiv.

35 år sedan flottningen upphörde

Uppdaterad
Publicerad

Islossningen är på gång, men betyder inte lika mycket idag som när det fortfarande flottades timmer i älvarna. I år är det 35 år sen dom sista stockarna flöt med vårfloden nerför Umeälven och Vindelälven för att samlas upp i sorteringsverket vid Ön i Umeå. 

Under större delen av 1900-talet var flottningen en omfattande del av skogsindustrin. Som mest var det nära 13 miljoner stockar som transporterades med vattnet från det allra innersta av Västerbotten ner till kusten och skiljestället i Lillån mellan Ön och Teg.

– Här sorterades timmerstockarna efter vilket skogsbolag de tillhörde, buntades och bogserades iväg till fabrikerna längs kusten, säger Sven Gustafsson.

 Han är uppväxt på Ön och arbetade vid sorteringen i Lillån på 1940-talet.

Bra sommarjobb

– Det var ett bra sommarjobb. Man kunde gå i badbyxor om vädret var fint, och det var bra betalt.

Mängden virke som flottades under en säsong motsvarar fler än 30 000 fullastade timmerbilar. Det var många västerbottningar som fick jobb med att se till att stockarna nådde hela vägen ned till kusten.

Bara i Ume- och Vindeläven arbetade varje säsong mellan 4000 och 5000 man med flottning och sortering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer