Mannen lyckades fly när 35-åringen skulle placera honom i bakluckan. Foto: SVT Design

35-åring döms för att ha rånat och fört bort man

Publicerad

En man i 35-årsåldern har dömts för rån och olaga frihetsberövande. Detta efter att han bestulit en man på en mobiltelefon och dessutom tvingat in honom i och sedan försökt föra bort honom i en bil.

Det var i början av september som mannen stämde träff med en bekant man i Skellefteå. Sedan dröjde det bara några sekunder innan mannen i 35-årsåldern dök upp i en bil. Han hoppade ut och slog målsägande i ansiktet med baksidan av sin näve innan han tvingade mannen och hans bekante att sätta sig i bilen.

När de tagit plats i bilen tvingade 35-åringen till sig mannens mobiltelefon genom hot och våld. När färden saktade ner vid en korsning tog målsäganden, som befann sig i baksätet, sin chans och hoppade ut ur bilen och började springa. Föraren lämnade också bilen och satte efter. När han till slut hann ikapp blev det en brottningsmatch innan 35-åringen förde med sig målsägande till bilen igen.

Flydde över ett fält

35-åringen försökte tvinga in mannen i bilen och när han öppnade bakluckan flydde målsägande än en gång. Han sprang över ett fält till en fastighet längre bort.

Mannen tog till flykt över ett fält innan han lyckades få hjälp av en bostadsägare i närheten. Foto: SVT Design

”Har ni en telefon, har ni en telefon”, ska målsäganden ha sagt i panik när han kom in i fastighet enligt vittnet som bodde där. De ringde efter polisen som anlände till platsen och i samband med det lokaliserade de 35-åringen i dennes bil och kunde gripa honom omedelbart.

Mannen har nu dömts till fängelse i ett år och tre månader. Han döms även till att ersätta den drabbade personen med 12 000 kronor. På grund av risk för fortsatt brottslig verksamhet ska 35-åringen sitta häktad till dess att domen verkställs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.