Foto: SVT / Länsstyrelsen Västerbotten

40 djurtillsyner i Västerbotten fick anmärkning förra året

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året gjorde Länsstyrelsen i Västerbotten drygt 600 djurskyddskontroller, merparten av dessa rör lantbruk. Vid 40 av dessa fanns så stora brister att ett så kallat föreläggande utfärdats.

Under onsdagskvällen sänder SVT:s Uppdrag granskning en uppföljning av reportaget ”Arlagården”. Granskningen visar på grava missförhållanden på en mjölkgård i Hälsingland. Nu har redaktionen begärt ut samtliga förelägganden där missförhållanden i djurskötsel uppdagats, från alla länsstyrelser i landet, under förra året.

40 förelägganden i Västerbotten

För Västerbottens del handlar det om 40 förelägganden, där brister antingen är återkommande eller så pass allvarliga att myndigheten kräver snara åtgärder. Det handlar bland annat om anmärkningar på smutsighet, dåligt foder, sjuka djur och brist på torra liggplatser.

– När det är så pass allvarligt att vi misstänker att det begåtts ett brott så anmäler vi det till åklagare. Sen är det upp till dem att utreda om det är på det viset och om de väcker åtal eller inte, säger Annelie Grip Hansson, länsveterinär.

Sju misstänkta brott

Sju av missförhållandena som uppdagades vid tillsyn förra året i Västerbotten har åtalsanmälts till åklagarmyndigheten, men handläggningstiderna hos domstolarna är långa. Länstyrelsen behöver inte vänta på åtal för att vidta åtgärder, utan kan själva besluta om omhändertagande av djur och även utfärda djurförbud.

Under förra året gjordes drygt 20 omhändertaganden av djur, i de allra flesta fall rör det sig då om hund eller katt, men ett par ärenden rörde även lantbruk. Två personer i Västerbotten dömdes 2019 för brott mot djurskyddslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer