Foto: Leif Henningsson

Försvunna 80-åringen i Malå – nu trappas sökandet ner

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande inga spår efter den 80-åring som försvann i Malå kommun för snart två månader sedan. Polisen hoppas att en pågående mordutredning i Markaryd ska kunna ge svar. Samtidigt trappar Missing people ner sökandet.

Det var i början av augusti som den 80-årige mannen från Malå kommun gav sig ut på en cykeltur. Han kom aldrig tillbaka. Den 3 augusti anmäldes han försvunnen och Missing people har sökt sedan dess, men har varken hittat spår efter mannen eller cykeln.

– Snart kommer snö och vinter och då kan vi inte söka längre, säger Tomas Nilsson för Missing people Skellefteå.

Utreder samband med mördad i Markaryd

Polisen utreder fortfarande händelsen som människorov, men har inget direkt att gå på berättar förundersökningsledare Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå. Kvar att undersöka är kopplingen till en mördad 70-årig man i Markaryd.

70-åringens bil syntes nämligen i Malå kommun bara någon dag efter att han anmäldes försvunnen i Markaryd. Och ett röstkort som kan kopplas till 70-åringens familj har också hittats i trakten kring Malå.

En av två internationellt efterlysta personer greps 21 augusti i Tyskland. Han förhörs just nu av polis i Markaryd.

– De håller förhör med den här mannen, framför allt runt händelsen i Markaryd. Vi har inte hört honom än men han ska höras om vad de gjorde här uppe, för vi vet att de varit här, säger Johann Kristiansson vid Skellefteåpolisen.

Hoppas på genombrott

Polisen hoppas på någon slags genombrott i utredningen, till exempel att 80-åringen hittas. Sker inte det, eller om det inte kommer fram nåt nytt från förhör med den misstänkta i Markaryd så kommer utredningen mest troligt att läggas ner.

– Vi vet fortfarande inte om det skett ett brott.  I nuläget är det inte så mycket vi har att gå på, säger Kristiansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

80-åring försvunnen i Malå kommun

Mer i ämnet