Bostadsbristen slår hårt mot många. Nu visar det sig att kvinnor och barn som vill fly från psykisk och fysisk misshandel nekas hjälp med nytt boende. Det enligt en granskning som Hem och Hyra gjort.
Många som söker hjälp hos Kvinnojourer blir kvar i jourlägenheter alldeles för länge, ibland långt över ett år.
– Tanken är att jourlägenheten ska vara ett tillfälligt boende fram till att man får en egen bostad. Men det är väldigt svårt att få tag i bostäder och nu är det inte ovanligt att våra lägenheter blir mer som ett permanentboende där kvinnor kan bli kvar i uppåt ett och ett halvt år, säger Ulrica Montgomery, ordförande på Kvinnojouren Iris i Luleå, till hem och Hyra.
Barn får inte träffa släkt och vänner
– Släkt och vänner får inte hälsa på. Barnen får inte ta hem vänner. De kan inte berätta för någon var de bor. Det är kort och gott mycket olyckligt att det ser ut som det gör. Barn ska inte behöva bo så mer än maximalt tre-fyra månader, fortsätter hon.
Kvinnojouren i Umeå tvingades neka 34 kvinnor och 57 barn hjälp förra året.
– Det är verkligen oroande. När en kvinna valt att lämna en våldsam man, och tiden omedelbart därefter är det absolut farligaste skedet. Då gäller det att kvinnan får hjälp och inte tvingas gå tillbaka, säger Ulrica Montgomery.