Äldre- och socialförsäkringsministern har följt SVT:s rapportering kring de misstänkta sexövergreppen mot äldre kvinnor i Umeå.
– Jag blir fruktansvärt illa berörd och väldigt provocerad. Jag tycker att det är höjden av flathet och otroligt cyniskt, säger Anna Tenje (M).
”Fruktansvärt – man ska anmäla”
Hon drar paralleller till det som inträffat i Uppsala.
– Återigen utsätts äldre för sexuella övergrepp och återigen har man en kommun som inte polisanmäler och går till botten med det här.
Hon kräver att de kommuner som inte har som rutin att polisanmäla misstänkta sexövergrepp inom hemtjänsten inför det omedelbart. Mannen i Umeå tilläts jobba kvar, trots att en äldre kvinna larmat om att hon blivit grovt sexofredad i samband med duschning.
– Man ska utreda, polisanmäla och givetvis ta personen ur tjänst om det finns misstankar om sexuella övergrepp. Äldre måste känna sig trygga, det här är fruktansvärt.
Får skarp kritik tillbaka
Äldreministern Anna Tenjes (M) uttalande möts av stark motkritik av Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande i Umeå.
– Det är ytterst märkligt att en minister uttalar sig i ett ärende hon inte har någon kunskap om. Hon har inte all fakta då en del av den faktan är sekretessbelagd, då menar jag gentemot den personen som är drabbad i fallet, säger Carin Nilsson (S).
Kommuner ska kolla register innan anställning
Nu inför regeringen en ny lag, som ger kommuner möjlighet till bakgrundskontroller från den 1 juni, där belastningsregister ska kontrolleras vid nyanställning inom äldrevården.
– Vi går också vidare med bland annat obligatorisk kontroll av misstankeregister vid nyanställning, säger äldreministern Anna Tenje (M).
Med den lagen finns dock en problematik, menar Carin Nilsson (S).
– Problemet är att det är bara vid nyanställning den kan tillämpas. I det fallet vi har haft här rörde det sig inte om en nyanställd. Sedan är det inte alltid man får fram något i bakgrundskontrollen heller. Om inte en person är dömd kommer det inte fram, säger hon.