Advokat Johan Öberg är en av dem som fört offrens talan i skadeståndsprocessen. Foto: Bild från dokumentärfilmen Blybarnen/SVT

Advokaten för Arica victims om rättegångskostnaderna: De tillgångarna finns inte

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att Högsta domstolen inte tar upp det stora skadeståndsmålet mot Boliden är en stor besvikelse. Det säger advokaten Johan Öberg, som företräder de chilenska medborgare som stämt gruvbolaget. Att betala rättegångskostnaderna på över 40 miljoner kronor är omöjligt menar han.–De tillgångarna finns inte hos vår klient.

Boliden har vunnit i både tingsrätten och hovrätten och att Högsta domstolen nu meddelar att man inte tar upp fallet innebär ett avslut enligt advokat Johan Öberg.

– Det tar slut här. Det är tråkigt och våra skadelidande är förstås väldigt besvikna över beslutet. Det innebär också att de inte har fått en slutlig prövan i  ansvarsfrågan i målet.

Ska betala rättegångskostnader

De närmare 800 chilenska medborgarna har stämt gruvbolaget Boliden och begärt över 100 miljoner kronor i skadestånd efter giftskandalen i Chile. Istället kommer nu Chilesidan, som gått samman i kommanditbolaget Arica victims, betala rättegångskostnaderna. Bara för Boliden-sidan uppgår dessa till 40 miljoner kronor.

Hur ska man kunna betala detta?

– Jag har ingen tanke om det, de tillgångarna finns inte hos vår klient, säger Johan Öberg som företräder Arica victims och tillägger:

– Det svenska rättsystemet är uppbyggt så att även personer utan obegränsade resurser har rätt att få sin sak prövad i domstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.