Dokumentärmakaren William Johansson Kalén är upprörd över Bolidens agerande mot advokaterna för Arica Victims. Foto: Privat

Filmskaparen: ”Jag tror att Boliden gör det för att avskräcka andra”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmen “Arica” har nyss haft premiär och handlar bland annat om rättsprocessen kring Bolidens dumpning av arsenikdamm i den chilenska staden Arica på 1980-talet. Filmskaparen, William Johansson Kalén, tycker att Boliden har gett sig på Arica-sidans advokater och att det kan få stora konsekvenser.

– Man ser inte många såna här fall och det är en otrolig uppoffring för de advokater som tar sig an dem på de premisserna att om de vinner får de betalt men annars får de ingenting, säger William Johansson Kalén.

Det var genom dokumentärfilmen SVT initialt fick uppgifterna om att Boliden hotat att stämma Arica-sidans advokater.

Bolidens avfall i Chile

Advokaterna anmäls – känner sig hotade av brev

Boliden har anmält de båda svenska advokaterna på Arica-sidan, Johan Öberg och Göran Starkebo, till Advokatsamfundet och även skickat ett missiv där de förbehåller sig rätten att ställa skadeståndskrav mot dem personligen i framtiden.

Men Boliden menar att de har gjort anmälan till Advokatsamfundet för att undersöka om Arica-sidans agerande är förenligt med god rättspraxis.

– Vi har lämnat in en anmälan till Advokatsamfundet och ser fram emot deras utlåtande i frågan. Några ytterligare beslut har vi i nuläget inte tagit, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet