Efter att kommanditbolaget Arica Victims, som företräder 800 chilenska invånare, förlorade mot gruvbolaget Boliden i Hovrätten överklagade de – i hopp om en omprövning. Nu meddelar Högsta domstolen att det inte blir någon ny förhandling. Foto: Leif R Jansson/TT

Ingen ny förhandling mellan Boliden och Arica Victims

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kommanditbolaget Arica Victims, som företräder 800 chilenska invånare, förlorade mot gruvbolaget Boliden i Hovrätten överklagade de – i hopp om en omprövning. Nu meddelar Högsta domstolen att det inte blir någon ny förhandling.

Det har varit en lång tvist mellan gruvbolaget Boliden och kommanditbolaget Arica Victims. När Boliden vann i hovrätten tidigare i år överklagade Arica Victims. Högsta domstolen beslutade dock under tisdagen att Hovrättens dom står fast.

I Högsta domstolens beslut står det:

Bolidens avfall i Chile

”Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”

Besked

Klas Nilsson, kommunikatör vid Boliden, är lättad över dagens besked.

– Vi är nöjda med att vi har fått besked så snabbt. Det kom snabbt och är tydligt och sätter punkt för den här långa juridiska processen.

De drabbade i Chile har gått tillsammans i ett kommanditbolag som nu ska betala rättegångskostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet