Sanden i staden Arica blev svart av det giftiga avfallet. Bilden kommer från dokumänterfilmen Blybarnen. Till höger syns hovrättspresident Erik Sundström. Foto: SVT

Offren i Chile förlorar i hovrätten mot gruvbolaget Boliden

Uppdaterad
Publicerad

769 chilenare har stämt gruvbolaget Boliden för att det exporterat avfall som innehöll arsenik. Idag kom domen i hovrätten – som friar gruvbolaget.

Boende i staden Arica i Chile gick ihop i kommanditbolaget Arica Victims och stämde gruvbolaget Boliden 2017. De menade att de blivit sjuka av arsenikdamm som Boliden under 1980-talet exporterat gruvavfall till Chile.

Gruvbolaget vann i Skellefteå tingsrätt förra året – men domen överklagades till hovrätten. Hovrätten fastställer tingsrättens domslut, vilket innebär att Arica Victims förlorar målet. Till skillnad från tingsrätten har hovrätten kommit fram till att svensk lag ska gälla och då har det gått för lång tid sedan eventuella fel begicks.

– Eftersom ett skadeståndskrav enligt svensk lag preskriberas efter tio år är Arica Victims krav helt enkelt för gammalt, säger hovrättspresident Erik Sundström.

Arica Victims advokat: ”Oerhört besvikna”

Arica Victims advokat är inte nöjd med domen.

– Vi är oerhört besvikna. Hovrätten har verkligen tagit den enklaste vägen ut. Det är en monumental besvikelse att man inte prövat rättsliga frågorna utan det faller uteslutande på att hovrätten anser att man ska tillämpa svensk rätt och att kraven är preskriberade. De prövar inte Bolidens vårdslöshet och de skador som uppkommit. Det är oerhört tråkigt, säger Johan Öberg, advokat för Arica Victims.

Kan det bli aktuellt att överklaga till Högsta domstolen?

– Ja, det kan det. Det är för tidigt att säga ännu.

Boliden kommunikationsdirektör Klas Nilsson är nästan lite besviken över att hovrätten inte provar saken djupare.

– Jag hade gärna sett en mer djuplodande prövning kring den bevisning som presenterats från båda parter. Men vi har ägnat fem år åt de här frågeställningarna och menar att Boliden gjorde allt de kunde och mer därtill när den här exporten genomfördes, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.

Arica Victims ska betala rättegångskostnader

Arica Victims ska som förlorande part betala både sina egna och Bolidens rättegångskostnader. Bolidens kostnader uppgår i hovrätten till cirka 3,7 miljoner kronor.

– Det blir svårt för dem att att betala det. Vi får se vad som händer i den frågan, säger Johan Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.