Elia Cortes och dottern Javiera i Arica. Javiera är en av de Arica-bor med höga halter arsenik i kroppen som stämt Boliden. Foto: Sara Murillo Cortes/SVT

Dom väntas i giftskandalen i Chile

Publicerad

Under onsdagen väntas hovrättens dom i tvistemålet mellan Boliden och Arica victims. Ärendet gäller det våtverksslam som Boliden på 80-talet lät exportera till Chile och som Arica victims menar orsakat sjukdomar.

Arica victims företräder 796 chilenska medborgare, som stämt Boliden på 102 miljoner kronor. De chilenska medborgarna menar att de blivit sjuka av arsenikdamm, sedan det bolag som Boliden anlitat dumpat våtverksslam på öppet område i staden Arica.

Boliden vann i tingsrätten

I Skellefteå tingsrätt vann Boliden förra året. Rätten tyckte att gruvbolaget följde bestämmelser som gällde på 80-talet, och menade också att det inte gick att visa ett samband mellan våtverksslammet och förhöjda arsenikhalter i området. Hovrättens dom väntas klockan 14.

Bolidens avfall i Chile

Enligt lokala uppgifter har 13.000 Arica-bor exponerats för farliga tungmetaller som arsenik, bly och kvicksilver. Bland dem som stämt Boliden finns bland andra Elia Cortes och dottern Javiera.  Här kan du läsa mer om deras berättelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet