Foto ur dokumentären ”Blybarnen”. Foto: SVT

Kräver att svenska staten tar ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom domen i tvistemålet mellan Arica victims och Boliden Mineral. Samtidigt har 2 400 Arica-bor lämnat in en framställan till svenska staten med krav på att Sverige hämtar hem det giftiga avfallet från Chile.

Webbsajten The Ecologist var först med att rapportera om att en skrivelse lämnats in till svenska ambassaden i Chile och enligt sajten har också ett europeiskt miljönätverk, EEB, ställt sig bakom Arica-bornas krav. I skrivelsen ställs krav på att svenska staten ska skicka representanter till det drabbade området i Arica och sedan tillsammans med invånarna i Arica utveckla ett sjukvårdsprogram.

Vill skicka tillbaka avfallet

SVT har varit ett kontakt med aktivisten Rodrigo Pino Vargas som jobbar med frågan i Arica och han skriver till SVT att situationen i Arica berör betydligt fler än de som stämt Boliden i hovrätten. Han skriver också att man vill att ”de gifter som finns kvar i Arica ska skickas tillbaka till Sverige och Rönnskär”.

SVT har sökt miljödepartementet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet