Hör äggproducenten om oron för fågelinfluensan i klippet. Foto: SVT

Så ska äggproducenten i Yttertavle stoppa smittan: Fågelskrämmor och gasolkanoner

Uppdaterad
Publicerad

Flyttfåglarna som rör sig norrut innebär en smittorisk för fjäderindustrin i länet eftersom de kan sprida fågelinfluensa. För Jonny Lövgren, vd på Yttertavle Ägg, är faran överhängande.

– Flygstråken går rakt över taket på hönshuset, risken finns ju där, det räcker med en lurk så är det kört, säger han.

Yttertavle ägg är en av tre stora äggproducenter i Västerbotten och i anläggningen strax utanför Umeå finns det över 50 000 höns.

Hygienrutinerna kring anläggningen är strikta men oron finns ändå hos vd:n Jonny Lövgren, vars kollegor har drabbats hårt.

– De som fått det i södra Sverige känner jag ju till vilka de är. Det är ju jättestora anläggningar, den största på 1,3 miljoner värphöns, plus hela hans uppfödning som vart utslaktad, säger Jonny Lövgren.

På frågan hur reaktionerna har varit hos dem som drabbats svarar Jonny:

– De är ju förskräckta helt enkelt, ”varför skulle just jag få det här”, ”jag har väl inte gjort mig förtjänt av det” ungefär så är det dom tänker.

Kampen mot fåglarna

Det är flyttfåglarna som bär med sig smittan och just vid Yttertavle landar många på sin väg norrut. Men Jonny har vissa vapen i sin arsenal för att skrämma bort dem.

– Det vi kommer göra nu är att sätta upp fågelskrämmor och en elektrisk fågelskrämma som skriker i en högtalare. Vi kommer också sätta upp gasolkanoner som skjuter skott för att skrämma dom och få fåglarna att flyga en annan väg.

Som sista åtgärd finns också möjligheten till skyddsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.