Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör länsveterinären om oron för fågelinfluensan – och vad det finns för risker. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oro för att fågelinfluensan kommer till norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande utbrott av fågelinfluensa har pågått i södra Sverige sedan hösten 2020. Nu finns det tecken på att smittan också letar sig norrut.

– Det är fler utbrott i Sverige i år än någonsin, så det är en aktuell oro vi har, säger länsveterinär Annelie Grip Hansson

Hela landet ligger nu på skyddsnivå 2, vilket innebär en förhöjd risk för smitta, eftersom årets influensa är en muterad, mer smittsam form. Men det har aldrig varit några konstaterade fall av fågelinfluensan i Västerbotten.

Den kan smitta mellan djur och människa, men det är ovanligt.

– Det vi befarar är inte en till pandemi. Vi befarar att det påverkar fjädernäringen, då vilda fåglar kan smitta till exempel tamhöns, säger Annelie Grip Hansson.

Kommer smittan in i en fjäderfäanläggning måste alla höns avlivas.

Hobbyuppfödare – en riskgrupp

Det finns tusentals hobbyhönsägare i länet och de kan utgöra en riskgrupp för fågelinfluensa då de inte har samma isoleringsrutiner kring uppfödningen som värphönsanläggningarna har.

– Är man hönsägare och det plötsligt börjar hända saker, fåglar dör, det blir lite äggproduktion eller något annat skumt, då ska man kontakta veterinär omedelbart.

Risken finns när hönsen kommer i kontakt med vilda fåglar på olika sätt.

– Just nu är det ju lite vinterartat så många hobbyhönsägare har ju förstås sina höns inomhus men det börjar tina fram och många vill släppa ut sina höns, säger Annelie Grip Hansson.

Om man som privatperson hittar stora mängder döda vilda fåglar uppmanas man kontakta länsstyrelsen.

– Det kan hända att myndigheterna då vill provta och se ifall det är fågelinfluensa, säger Annelie Grip Hansson.

Fågelinfluensa är något som riskerar att bryta ut varje år när flyttfåglarna närmar sig riket. Det kan smitta tamfågel och sedan röra sig mellan folk och fä, det har förekommit att människor fått fågelinfluensa, men det är ovanligt.

Smittan kan spridas via saliv – om de vilda fåglarna äter ur samma matanläggningar som tamfåglar – och via avföring i exempelvis vattensamlingar och dammar.

Fågelinfluensa, liksom andra influensavirus, sprids lättare när det är lite kallare ute. Därför finns det vissa perioder av året då det är högre risk att smittan går mellan tama och vilda fåglar. När värmen kommer, framåt sommaren, minskar risken för smitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensan

Mer i ämnet