Aina har namnsdag, då tänker polisen i Västerbotten fira. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: TT/arkiv.

Aina har namnsdag – då vill polisen fira

Uppdaterad
Publicerad

Kärt barn har många namn och det gäller också polisen. Den 13 juni har Aina namnsdag – och det vill polisen fira.
– Aina är ett slanguttryck för polisen och då tänkte vi att vi gör en grej på namnsdagen, säger André Westberg, chef på Umeåpolisens ungdomsgrupp.

Bland polisens många smeknamn finns klassiska ”Bängen”, ”Snuten” och ”Farbror Blå” och på senare år har ”Aina” tillkommit – även det med en inte alltid positiv klang. Men nu vill polisen göra något åt saken.

– Aina är ett slanguttryck för polisen och då tänkte vi att vi gör en grej dagen då Aina har namnsdag, säger André Westberg, chef på Umeåpolisens ungdomsgrupp.

Polisen i Umeå bjuder in allmänheten till Byttgränd på Ersboda mellan klockan 13-15 för att träffa områdespoliser under ”avslappnade former och prata”. Det skriver de i ett inlägg på sin Facebooksida ’Polisen Umeå Ungdomsgruppen’.

”Avslappnat och halvroligt”

I försöken att vända det till något positivt förklarar polisen på Facebook att det till exempel är ett finskt kvinnonamn med betydelsen ”alltid”, eller att det byggs av det japanska ordet ”Ai” som betyder kärlek.

– Det är ett ganska avslappnat och halvroligt sätt att träffa medborgarna och berätta vad vi gör och varför vi finns, säger Westberg.

Även om det kanske är ett vanligare smeknamn längre söderut i landet så händer det att polisen i Västerbotten också kallas för det.

– De som kallar oss för det har inte bästa bilden av polisen och förstår inte vad uppdraget är eller varför vi finns, säger Westberg och fortsätter:

– Polisen behöver inte alltid komma när det har hänt något, utan vi kan lyssna och höra vilka problem som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter