Marie Andersson, åklagare. Arkivbild. Foto: SVT

Åklagaren: ”Inga fordon eller byggnader har träffats”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha avlossat flera skott i vad som beskrivs som en konflikt med ungdomar i Nordmaling har satts på fri fot, men misstänks fortfarande för grovt olaga hot. Polisutredningen har bedrivits intensivt de senaste dagarna, säger åklagare Marie Andersson.

Flera skott avlossades när en äldre man hamnade i konflikt med ungdomar i Nordmaling i helgen. Omständigheterna är fortfarande oklara kring händelsen, men ingen person har skadats och inte heller någon byggnad eller bil. Det bekräftar åklagare Marie Andersson för SVT.

Läs också: Ungdomar jagades av pistolman – sköt flera skott

Mannen greps i lördags, inledningsvis misstänkt för mordförsök. Men brottsmisstankarna skrevs snabbt ner till grovt olaga hot. På tisdagseftermiddagen släpptes han på fri fot.

– Jag fattade beslut om att häva anhållandet. Min uppfattning är att det inte längre fanns skäl för frihetsberövande, säger åklagare Marie Andersson som höll i ärendet fram till igår.

Fortfarande misstänkt

Brottsmisstankarna mot mannen kvarstår, men det finns inte längre någon risk att han påverkar utredningen, enligt åklagaren.

– Utredningen har ju pågått ganska intensivt under de här dagarna och min bedömning är att han inte längre kan påverka utredningen till den grad att han behöver vara frihetsberövad, säger Andersson.

Enligt obekräftade uppgifter till vk.se ska den misstänkte mannen ha jagat flera ungdomar med pistol och avslossat skott mot de bilar de färdades i.

Vad har ni för teknisk bevisning? Har man beslagtagit någon kula eller hylsa?

– Vi avvaktar med sådana detaljer för att inte påverka personer som hörs i det här ärendet, säger åklagare Marie Andersson.

Hur många skott avlossades?

– Det vill jag inte gå in på i nuläget. Det är sånt som vi utreder. Men skotten har inte träffat någon av bilarna. Varken fordon eller byggnader har blivit skadade vid skottlossningen.

Inte heller någon person som jag förstått?

– Nej, inte det heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.