Åklagaren kritiseras för att ha haft bristande noggrannhet vilket kunna bli ett intrång i den personliga integriteten, menar Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Foto: Claus Gertsen/SCANPIX

Åklagarkammaren i Umeå kritiseras för lagvidriga beslut om telefonavlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarkammaren i Umeå kritiseras för att en åklagare har gjort fel vid ansökningar om hemlig övervakning. Förutom att ansökningarna inte varit lagenliga så har de också vid två tillfällen gällt fel telefonnummer.

Det är Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som i ett uttalande kritiserar åklagarkammaren i Umeå för att ha brustit i handläggningen av telefonavlyssningsbeslut.

Det är i ett tvångsmedelsärende som en åklagare vid kammaren inte har agerat lagenligt vid tre ansökningar om hemlig övervakning. Bland annat har straffvärdet för brottet de gällt inte varit av sådan grad, minst två års fängelse, att det kan bli aktuellt med avlyssning.

Fel telefonnummer blev avlyssnat

Åklagaren har även vid två tillfällen ansökt om och beviljats tillstånd till hemlig övervakning av felaktigt angivna telefonnummer. Dessutom har ett beslut om hemlig övervakning verkställts för ett annat telefonnummer än det som ansökningen gällde, vilket gör att det saknades laglig grund för avlyssningen.

Nämnden skriver att:

”Hanteringen av ärendet har präglats av åklagarens bristande noggrannhet och det har inneburit en risk för att enskilda drabbas av ett obefogat intrång i den personliga integriteten.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer