Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör projektledare Maria Bergsten om hur aktivitetshuset ska vilja få barn att röra sig mer. Foto: Alekzandra Granath/SVT

Aktivitetshus med rörelseglädje planeras i Stöcke

Uppdaterad
Publicerad

Nu jobbas för att bygga ett aktivitetshus med fokus på rörelserikedom i Stöcke. Det ska bli en anläggning med bland annat café, restaurang och idrottshall där barn ska inspireras till att röra på sig.

Idag tvingas barnen på Stöcke skola åka buss till idrottslektionerna. För tre år sedan kom därför de första tankarna på att bygga en idrottshall.

Sedan dess har idén utvecklats och nu planerar man för ett helt aktivitetshus. En mötesplats för alla där rörelserikedom ska vara den röda tråden genom hela byggnaden. Om allt går som det ska planeras huset att byggas under hösten 2020.

Forskare och arkitekt deltar

I projektet är en forskare inom rörelserikedom samt en arkitekt inblandad för att på bästa sätt hitta lösningar för hur huset ska utformas.

– Dels handlar det om att se hur vi kan utforma rum, ytor, väggar och andra element i byggnaden för att se hur de i sig skulle kunna uppmuntra till rörelse. Men också att titta på olika lösningar som till exempel barnen har kommit med som handlar mer om funktioner som man kan addera till huset, säger arkitekten Julia Samberg.

Barnen från Stöcke skola har också involverats för att komma med kreativa lösningar för hur rörelse kan integreras i anläggningen.

Maria Bergsten är projektledare och menar att en vanlig idrottshall inte bjuder in till rörelserikedom och att man därför vill ta fram en unik anläggning som har hela det tänket.

Hör mer om hur man ska få barnen att röra sig mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer