Genrebild. Foto: TT

Akut natthärbärge för EU-medborgare öppnas i Umeå

Publicerad

För några veckor sedan blev det klart att Umeå kommun tillsammans med Svenska kyrkan och Pingstkyrkan kommer öppna ett akut natthärbärge för utsatta EU-medborgare. Dessutom ska en mötesplats hålla öppet dagtid för att ge den utsatta gruppen möjlighet att duscha, tvätta kläder och få hjälp.

– Jag är jätteglad att vi får mötesplatsen för den kan fungera som ett komplement till härbärget, där är det annars är svårt att hjälpa till med annat än bara det akuta behovet av att ha någonstans att sova. Den här utsatta gruppen ofta fler behov och rättigheter som det är lättare att jobba med under dagtid, som återvändande, sjukvård och söka jobb, säger Katarina Glas, diakonstrateg på Svenska kyrkan i Umeå.

Det är svenska kyrkan som ska ansvara för den nya mötesplatsen och verksamheten har redan har smugit igång och håller öppet ett par förmiddagar i veckan.

– Från och med November är förhoppningen är att vi ska kunna hålla öppet fyra dagar och en kväll i veckan, men vi kommer också att anpassar öppethållandet efter målgruppens behov, säger Glas.

Planerad öppning i december

Pingstkyrkan kommer ansvara för natthärbärget och planen är att öppna den första december i år. Totalt kommer det finnas åtta platser som enbart kommer bara öppna för vuxna individer. Och även antalet EU-migranter som befinner sig i Umeå är betydligt färre i år kommer inte alla att få plats.

– Nej, platserna kommer inte att räcka till alla. Beroende på hur behoven ser ut kan det vara så att man får sova ett par nätter för att sedan lämna platsen åt någon annan, för det här ska ju inte vara något permanent boende som tidigare år, säger Roland Laestander, samordnare på Pingskyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.