Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fortfarande tufft läge på sjukhusen – hör mer i klippet Foto: SVT

Akuta vårdkrisen i Umeå och Skellefteå löst – stabsläget hävs

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan ställdes alla planerade operationer in på både Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Ledningen gick upp i stabsläge på grund av den ansträngda vårdplatssituationen.

Nu har man löst den akuta situationen tillfälligt.

Under förra veckan stoppades intag av patienter som inte är allvarligt sjuka och planerade operationer ställdes in på Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå lasarett. Från och med nu upphävs detta och man öppnar även upp för att genomföra fler operationer.

Man häver också det så kallade stabsläget.

– Vi har fattat nödvändiga beslut och vidtagit åtgärder för att bättre kunna hantera situationen. Nu återgår vi till vanlig ledning, men det är viktigt att understryka att vi fortfarande har ett tufft och skört läge i Region Västerbotten både vad gäller tillgång på vårdplatser och personal, säger Elisabeth Karlsson, sjukvårdsledare i lokal särskild sjukvårdsledning Umeå.

”Följer läget löpande”

Regionen har sett att värmeböljan lett till att fler äldre behövt vård på sjukhusen. Det finns också fall av covid-19 bland personal och patienter på länets sjukhus, vilket försvårat för verksamheten.

– Vi följer läget löpande och fattar beslut utifrån personaltillgång och vårdplatssituationen. Just nu finns möjlighet att göra fler operationer än bara akuta och det är viktigt att vi kommer i gång med den planerade verksamheten igen och utifrån vad som är medicinskt prioriterat, säger Elisabeth Karlsson.

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i. Det innebär att sjukhuset samlar ledning och ett antal nyckelfunktioner för att bevaka händelseutvecklingen och vid behov kunna agera snabbt.

De två ytterligare beredskapslägen som finns inom hälso- och sjukvården är förstärkningsläge och katastrofläge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer