Bristen på vårdplatser vid sjukhuset kan vara en förklaring till att en man avled kort efter utskrivning, menar anmälaren. Foto: SVT

Äldre man skrevs ut från sjukhuset i Umeå – avled i taxin

Publicerad

En man i 90-årsåldern som var svårt lungsjuk och hade hjärtsvikt skrevs ut från sjukhuset i Umeå, men avled i taxin på väg till ett boende i Vindelns kommun. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

– De anhöriga var där och mötte upp vid boendet. De var glada att han skulle få komma hem, men hamnade i chock, säger Fausta Marjanovic, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vindelns kommun.

Det var i september som mannen hade vårdats vid Specialistvårdsavdelningen vid Medicinkliniken i Umeå och varit i kontakt med det palliativa vårdteamet. Mannen skrevs ut från sjukhuset och färdades på bår i taxi med syrgas till ett kortidsboende i Vindelns kommun.

Fem mil tog nästa fyra timmar

Färden var bara fem mil, men tog tre timmar och 40 minuter. Varför resan tog så lång tid är oklart, enligt anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Egentligen är det sjukhuset som ska anmäla den här händelsen till IVO, men när jag inte fick resultatet från sjukhusets egen utredning så valde jag att anmäla det själv, säger Fausta Marjanovic vid Vindelns kommun.

Kritik mot utskrivningar

Hon menar att bristen på vårdplatser vid Norrlands universitetssjukhus kan vara en förklaring till att det blev som det blev.

– Jag känner att utskrivningar ibland är väldigt snabbt gjorda, de tänker inte på resan hem och vad som händer när patienten kommer hem. Ibland har det inte ens tagits ut kanyler och infarter vid utskrivning, säger Fausta Marjanovic.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt verksamhetschefen vid Medicinkliniken i Umeå för en kommentar, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.