Se när Eva Forssberg, 87, fick Skellefteås första vaccinspruta. Foto: Patrick Degerman

Här tar Eva Skellefteås första vaccinspruta: ”Ska försöka att inte skrika”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Umeå fortsätter nu vaccinationerna mot covid-19 i länet. Idag påbörjas vaccinationer vid vård- och omsorgsboenden i Skellefteå, Lycksele, Dorotea och Robertsfors.

– Det känns stort och bra att få vara delaktig i det här när man vet hur mycket arbete som ligger bakom, tycker sjuksköterskan Andreas Bokström som gav första sprutan på boendet Tor.

Enligt Region Västerbottens vaccinsamordnare kommer 975 personer att vaccineras under torsdagen och fredagen. Nästa vecka påbörjas vaccinationer också i Vännäs, Malå, Vindeln, Vilhelmina, Norsjö, Tärnaby och Sävar.

Vid vård- och omsorgsboendet Tor i Skellefteå var det nära nog samtliga av boende och personal som ville och kunde ta vaccinet.

Coronaviruset i Västerbotten

– Nästa vecka och veckan efter det vaccinerar vi på vård- och omsorgsboenden men sedan hoppas vi ju förstås att så snabbt som möjligt kunna vaccinera även inom hemtjänsten, kommenterar verksamhetschef Carina Berglund.

Men det är just tillgången på vaccin som kan bli ett problem.

– Ja, om vi bara fick mer vaccin kunde vi växla upp och göra det här mycket snabbare, konstaterar läkaren Karin Granberg.

Inget vaccin till spillo

Hon fanns på plats som en säkerhet om någon skulle få en allergisk reaktion på vaccinet.

– Vi samarbetar ju mellan kommunen och regionen och det gäller ju att få till ett bra flöde idag så att vi när dagen är slut inte har något vaccin över, berätta hon.

Vad gör ni om det ser ut att bli så?

– Då ser vi till att ringa in efter prioriteringslista, inget vaccin får gå till spillo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet