Algblomning på flera ställen längs Västerbottenskusten, men vid Sörmjöle havsbad är det klart igen, ett glädjande besked inför helgens goda väder. Foto: Arkiv / Privat

Algblomning vid kusten söder om Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen varnar för algblomning på flera ställen längs kusten. Den senaste nyheten är att Sörmjöle havsbad har klart vatten igen. Varningar kvarstår dock för Verksund, Lövöudden och Matthällan. Sedan gammalt finns också varningar vid Flakaskär söder om Bureå.

Länsstyrelsen har bekräftat att det pågår algblomning på flera ställen längs Västerbottens kust och att man ska vara försiktig vid bad.

Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) har gjort bedömningen att det rör sig om cyanobakterier.

Länsstyrelsen avråder även från bad i närheten av bekräftade algblomningar.

På sin hemsida skriver Länsstyrelsen att man ska hålla barn, husdjur och boskap borta från algerna och att det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka.

Uppdatering fredag

”Nu syns klarheten i vattnet bättre och på botten lyser solskenet som vanligt” skriver en privatperson i ett mail till Länsstyrelsen och skickar med bilder på vattnet vid Sörmjöle havsbad där algblomningen verkar ha försvunnit. Länsstyrelsen har nu också tagit bort varningen vid havsbadet.

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att algblomningen har försvunnit på de flesta ställena men ICBV råder ändå allmänheten att vara försiktig och ta en titt på vattnet innan bad.

Klart vatten vid Sörmjöle havsbad igen inför helgen. Foto: Privat.
Sörmjöle havsbad har återigen klart vatten och Länsstyrelsen har gett tummen upp för bad. Foto: Privat.

Länk till Länsstyrelsens karta över algblomning

Råd vid algblomning

Algblomning kallas det när växtplankton (mikroskopiska alger) förekommer i stora mängder. Det är ett naturligt fenomen som uppträder varje år och i alla sorters vatten. För att alger ska samlas i stora mängder krävs det god tillgång på näring och ljus. Vissa algblomningar, särskilt under sommaren, kan bestå av arter som kan producera gifter och som kan innebära hälsorisker för både människor och djur.

  • Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna ”gryn” som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.