Foto: SVT/TT

Alla kommunanställda kan få träna under arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Gruppass på gymmet eller löptur i skogen – under arbetstid. Det kan bli verklighet för de anställda inom Umeå kommun. När kommunstyrelsen sammanträdde under tisdagen togs beslut om att föreslå kommunfullmäktige att godta förslaget.

– Det känns oerhört bra och väldigt glädjande att vi i allianspartierna tillsammans med Centerpartiet röstade för att bifalla förslaget, säger Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, som var den som lämnat in motionen.

Forskning visar på positiva effekter

Inom flera andra kommuner i länet finns redan möjligheten till friskvårdtimme under arbetstid. Förslaget innebär att alla anställda inom Umeå kommun skulle få gå iväg en timme per arbetsvecka och träna under arbetstid. Motionen har sin bakgrund i att sjukskrivningarna har ökat sedan år 2010 då möjligheten att träna på arbetstid, som tidigare fanns för de kommunanställda, togs bort.

Träning på jobbet

– Sjukskrivningarna kostar kommunen 200 miljoner kronor per år. Samtidigt kan vi se att träning har väldigt positiva effekter. Forskning visar att träning leder till bättre hälsa och högre produktivitet, säger Ågren och fortsätter:

– Möjligheten att träna under arbetstid finns redan inom de flesta av våra kommunala bolag och nu vill vi att alla som arbetar inom kommunen, inte bara de inom de kommunala bolagen, ska få samma möjlighet. Det skulle gynna både de enskilda anställda och kommunen som arbetsgivare.

Två partier röstade nej

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var de två partier som röstade för att avslå motionen. Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) menar att det är en ojämnställd motion som endast tjänstemän inom kommunen kommer att kunna utnyttja, något som Anders Ågren (M) inte håller med om.

– Vi har cirka 12.000 anställda inom kommunen och exakt hur man löser det på respektive arbetsplats är upp till cheferna. Men det viktiga är att schemaläggningen görs så att alla anställda inom kommunen får samma möjlighet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet