Alliansen i Västerbotten vill satsa 200 miljoner på att korta vårdköer

Publicerad

De fyra gruppledarna i alliansen vill använda 200 miljoner kronor till att korta vårdköerna. Pandemin har förvärrat läget och nu vill man beta av köerna.

– Det är jätteakut, säger Ewa-May Karlsson (C).

Nicklas Sandström (M), Ewa-May Karlsson (C), Maria Lundqvist Brömster (L) och Hans-Inge Smetana (KD) skriver i ett gemensamt pressmeddelande att situationen förvärrats under pandemin.

Nu när samhället börjar öppna upp igen ”måste regionen leverera på kärnuppdraget – ge sjuka patienter vård”.

– Vi vill ha en tydligare plan för hur vi ska ta oss an vårdköerna. Köerna har vuxit under pandemin, säger Karlsson.

Utsliten personal efter pandemin

Nu vill gruppledarna avsätta 200 miljoner kronor fördelat på i år och nästa år. Patienter som ska byta höft kan i dagsläget få stå i kö i flera år.

– Det kan bli så att vi köper tjänster av andra landsting och länder, Finland till exempel, säger Ewa-May Karlsson och fortsätter:

– Det är jätteakut. Man gör sitt bästa på många ställen, men vi har personal som går på knäna efter pandemin. Vi måste visa att vi tar det på allvar och att vi är beredd att göra extra insatser, både för personal och patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.