Hälften av den fjällnära skogen i Västerbotten uppköpt av staten – skogsägare får hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten har nu köpt upp drygt hälften av allmänningsskogarna i Västerbotten i syfte att bevara fjällnära, skyddsvärd skog.

Och för skogsägarna som är delägare i allmänningen är det här en bra affär.

Allmänningarna i fjällkommunerna är gemensam skog som ägs av alla som äger privata fastigheter ovan odlingsgränsen.

Och det handlar om drygt hälften av skogsinnehavet hos Sorsele, Tärna-Stensele, Vilhelmina och Dorotea allmänning som nu blir naturreservat. Omkring 50 000 hektar skog.

Fjällnära skog

– Efter att skogsstyrelsen vid flera tillfällen nekat oss att avverka det som bedömdes som fjällnära och skyddsvärd skog insåg vi att det var lika bra att staten löste in skogen och gav oss skälig ersättning, säger Anders Pettersson som är allmänningsförvaltare och näringspolitisk talesperson för allmänningarna.

Kan bli mer pengar: Klirr i kassan

I första vändan får allmänningarna 400 miljoner kronor men i ett senare skede kan det bli ytterligare lika mycket pengar.

– Visst, det blir klirr i kassan och nu måste vi vara noga med att förvalta de här pengarna men vi kan tänka oss att köpa annan skog eller ge oss in i andra verksamheter även utanför Västerbotten, säger Anders Pettersson.

Se bilderna från fjällskogarna och hör mer från förvaltaren i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällnära skog

Mer i ämnet