Betygssnittet bland avgångseleverna har legat relativt stabilt under de senaste åren, sedan gymnasiereformen 2011. Foto: TT

Allt fler äldre sätter sig i skolbänken

Uppdaterad
Publicerad

Hand i hand med en arbetsmarknad där vi byter jobb allt oftare så blir det även allt vanligare att man väljer att skola om sig mitt i livet. En tydlig trend är att allt fler äldre sätter sig i skolbänken. Det visar siffror från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Den totala andelen som söker så kallat grundbidrag hos CSN ligger relativt still men andelen som är 25 år eller äldre har ökat de senaste åren. Även hos de som är 30 år eller äldre ser man en ökning.

– Både antalet och andelen har ökat. Medan totalantalet studerande har i princip varit oförändrat, säger Carl Johan Stolt, utredare vid CSN.

När Carl Johan Stolt jämför andelen svenskar som är 30 år eller äldre som som hade grundbidraget 2017, så hade den gruppen ökat med 7 500 personer jämfört med tre år tidigare.

Ökat med 60 procent

Ser man till andelen förstagångsstuderande på Umeå universitet som är 35 år eller äldre när de börjar så talar siffrorna från Universitetskanslerämbetet sitt tydliga språk. På ett decennium har den gruppen ökat med över 60 procent.

Hösten 2017 var det 1 694 studenter över 35 år som började, samma siffra hösten 2007 var 1 049 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.