Foto: Markus Dahlberg, TT/Jessica Gow, TT/Privat.

Allt fler anmäler elstörningar – fler produkter förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna till Elsäkerhetsverket i Kristinehamn om olika typer av elstörningar ökar för varje år och myndigheten utfärdar alltfler försäljningsförbud på olika elprodukter som i sig kan orsaka störningar.

Enligt Martin Gustafsson som är inspektör på Elsäkerhetsverket så är ökningen inte särskilt konstig.

– På femtiotalet hade man en lampa i ett rum, radio, TV och kanske en skivspelare. Idag kräver en vanlig mobiltelefon sju radiosändare och mottagare, konstaterar han.

Och grejerna som behöver uppkoppling för att fungera blir bara fler och fler. Idag vill till och med kylskåp ha wifi liksom bilen kräver en anslutning för att man ska kunna prata lagligt i telefon med handsfree.

”Plötsligt har man ingen täckning”

Dessutom behöver elprylar i sig ha tillräckligt hög kvalitet för att inte skapa störningar.

– Vi testar upp till 400 produkter varje år och av dem får ungefär 30 procent försäljningsförbud, säger Martin Gustafsson.

Elstörningar kan vara allt som på olika sätt omöjliggör önskad kommunikation.

– Plötsligt har man ingen täckning på mobilen fast man ser mobilmasten, eller så går kaffebryggaren igång mitt i natten och ingen vet varför.

Svårt att hitta orsaken

Och det kan vara svårt att hitta orsaken. Martin berättar att en buss blev hängande två meter upp i luften på en verkstad ända tills man upptäckte att en kommunikationsradio i en annan lastbil störde. Vid Trollhättan Vänersborgs flygplats störde en videoreklamskylt flygtrafiken.

– Man får vara litegrann av en detektiv och gå systematiskt tillväga för att hitta störningar i vår komplexa miljö, och jag uppmuntrar gärna konsumenter att ibland försöka gå igenom och se över hela sin elanläggning.

Martin Gustafsson ser också gärna att de som har frågor inom det här området hör av sig till myndigheten eftersom det också kan ge en bättre bild av hur verkligheten ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.