Se hur det ser ut när elstörningar slår till Foto: SVT

Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Publicerad

Störningar i och mellan elektroniska utrustningar är ett växande problem, inte minst inom sjukvården. Vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå tvingas man ibland till exempel skicka hem patienter som inte gått att undersöka.

Vid avdelningen klinisk neurofysiologi tar man reda på om patienter drabbats av sjukdomar som epilepsi eller andra nerv- och muskelsjukdomar.

– Här mäter vi hjärnelektrisk aktivitet EEG och vi har mätningar av muskelelektrisk nivå, det är alltså tusendelar eller hundradelar av volt som ska mätas så det är extremt känsligt, berättar överläkaren Erik Nord.

Och ibland går undersökningarna inte ens att genomföra på grund av störningar i apparater och maskiner.

– Det är ju frustrerande både för personal och patienter, konstaterar Erik Nord.

I värsta fall får enligt honom patienter som kanske rest långt från andra län åka hem igen utan undersökning vilket medför att hela utredningen försenas.

Utrustningar stör ut varandra

Orsakerna till elstörningarna kan vara nära nog lika många som problemen, och därför krävs det både kunskap och tid för att hitta felen, berättar de tekniskt kunniga på området.

Just att olika utrustningar stör ut varandra kan vara en vanlig förklaring. Så var det till exempel ifjol när 200 kortläsare och överfallslarm i Skövde slutade fungera.

– I Jönköping hade man problem med att en portabel EKG-övervakning inte fungerade vilket kunde spåras till en informationstavla för busstidtabellen vilken låg på samma frekvens, berättar Marcus Eklund, som är teknisk förvaltare på Västra Götalandsregionen.

”Måste börja prioritera det här”

Exemplen på problem som uppstår och uppstått är många. Problemet är att det inte alltid är så lätt att hitta grundorsaken.

– Jag tror det behövs en samordning mellan de olika kompetenser som finns och att man faktiskt börjar prioritera det här problemet, menar Erik Nord som är överläkare vid klinisk neurofysiologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Biomedicinanalytikerna Julia Grundström och Robert Eriksson visar här i klippet ovan hur en mätning kan gå till, och hur det ser ut när störningarna slår till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.