Foto: TT

Allt fler byter jobb

Publicerad

Samtidigt växer gapet mellan vad arbetsgivarna behöver och arbetstagarna kan.

Vi har en allt mer rörlig arbetsmarknad och fler sadlar om och byter jobb senare i livet.

Men trots att vi fått en rörligare arbetsmarknad borde egentligen ännu fler byta jobb oftare.

– Många som byter får högre lön och blir mer attraktiva för arbetsgivarna, säger Claes Åberg på Trygghetsrådet, TRR, som stöttar uppsagda tjänstemän till ett nytt jobb.

Höjd åldergräns

Sedan åldersgränserna höjdes för studiemedel till 56 år är det också allt fler äldre som hoppar på nya utbildningar, enligt en rapport från CSN. Och i Västerbotten är det också fler äldre som får nya jobb och skolar om sig idag.

– Runt 90 procent av de aktivt arbetssökande vi träffar får jobb så bedömer vi att arbetsmarknaden är god men att kompetensutmaningarna är tydliga även i Västerbotten, säger Ulrika Karlsson, regionchef för TRR Norr.

Kunskapsglapp

Enligt arbetsförmedlingen finns det i stort en obalans mellan vad vi väljer att utbilda oss till och vad som arbetsgivarna vill ha.

– Gapet mellan arbetsgivarnas behov och arbetstagarnas kompetens har aldrig varit så stort som nu, säger Agneta Tjernberg, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.