Patientnämnden fick in klagomål om väntetider redan innan coronapandemin. Hör Christine Bygdén, tf kanslichef på patientnämnden, berätta om klagomålen. Foto: SVT

Allt fler klagar på långa vårdköer

Publicerad

Fler klagomål än tidigare har kommit in till sjukvården gällande tillgänglighet och väntetider. Men det är inte kopplat till covid-19, då klagomålen började komma in redan i början av året, konstaterar patientnämnden.

– Det är en klar och tydlig trend, säger Christine Bygdén, tillförordnad kanslichef på patientnämnden. 

Att vårdköerna växt under 2020 märks hos patientnämnden. Sedan årsskiftet har 89 patienter lämnat klagomål på tillgängligheten i vården inom Region Västerbotten. Det ska jämföras med elva klagomål under motsvarande period ifjol.

Klagomålen gäller både att det är svårt nå vården och att väntetiderna är långa. 47 av klagomålen kom i januari och februari, innan coronautbrottet, konstaterar Christina Bygdén.

Tror på eftersläpning i anmälningar

Hittills i år så har 45 ärenden direkt kopplade till coronapandemin kommit in till patientnämnden. Vilket är färre än vad man trott.

– Spontant trodde vi att vi skulle vi få ännu mer än vi fått. Vi tror det kan bli en eftersläpning att det kommer fler senare, säger Helena Blom, handläggare på patientnämnden.

Patientnämnden är den instans inom vården dit patienter kan vända sig med klagomål. Klagomålen skickas vidare till klinikerna som ska svara

Hör Christine Bygdén, tillförordnad kanslichef på patientnämnden, berätta om klagomålen på vårdköerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.