Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länets första social supermarket öppnar i Umeå – socialchefen Jesper Syrjälä berättar vilka som har rätt att handla. Foto: Berno Jonsson/SVT

Allt fler lever på marginalen – Stadsmissionen startar första matbutiken i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Inflation och höga matpriser har gjort att allt fler lever på marginalen. Hjälpbehovet hos Stadsmissionen i både Skellefteå och Umeå ökat drastiskt.

Nu startas Västerbottens första sociala supermarket i Umeå.

– När det gäller matkassar har vi tredubblat behovet och antalet besökare varje dag har ökat med det dubbla från trettio till sextio besökare, säger Magnus Hammega, ansvarig vid Skellefteå Stadsmission.

Situationen är likadan i Umeå där man också fått öka insatserna. Nu startar man också länets första sociala supermarket där behövande ska få köpa varor med sent utgångsdatum till en tredjedel av utgångspriset.

Alla får inte handla

Varorna är skänkta av flera olika livsmedelsbutiker.

– Det är inte vem som helst som får handla. Man får ansöka och vi gör en behovsprövning. Faller man inom ramen får man rätt att handla de kraftigt nedsatta varorna, säger socialchefen vid Umeå Stadsmission, Jesper Syrjälä.

”Vi räcker inte till”

I Stockholm finns redan sju stycken liknande sociala supermarkets men den som nu uppförs i Umeå är länets första.

– Tyvärr räcker vi inte till, vi klarar inte att möta de ökade behoven. Vi har för lite personal och för lite pengar och vi är helt beroende av ekonomiska bidragsgivare och givmilda privatpersoner som kommer med både mat och kläder, säger Magnus Hammega.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.