Allt fler tjejer kör folkrace

Uppdaterad
Publicerad

Idag gick Marknadsracet av stapeln i Åsele, som vanligt dagen innan marknaden börjar. Och det här är en folkracetävling där anmärkningsvärt många kvinnor deltar.

– Det blir vanligare och vanligare att tjejer kör, det är jättekul, säger Otilia Lindblad från Lycksele MK. Hon är 16 år och började köra folkrace förra året.

I början tyckte hon att killarna i klubben var lite avvaktande, men det försvann snabbt.

– Det är bra respekt, säger hon.

Otilia Lindblad kör en babyrosa Volvo som hon har haft alla tävlingar hittills. Och det beror mer på tur än skicklighet. Poängen med folkrace är att alla ska ha råd att vara med, så efter varje lopp får vem som helst köpa vilken som helst av de tävlande bilarna för 6500 kronor. På det viset lockas ingen att lägga ner mycket pengar och tid på sin bil.

Den babyrosa färgen beror på att det var den enda färg Otilia Lindblad hade hemma. Men hon tycker att det känns helt rätt med en rosa bil:

– Det är lite tjejigt. Och så är det inte så många som har en babyrosa folkracebil.

Ordföranden i Åsele MS, Yvonne Nordlander, berättar att det oftast har varit kvinnor på ordförandeposten i klubben.

– Det beror nog på att vi inte kör längre, säger hon.

Men kanske har ändå de kvinnliga ordförandena inspirerat unga tjejer i området, för Åsele MS har ovanligt många tjejer bland juniorerna.

I juniorklass tävlar killar och tjejer tillsammans, men när man fyller 18 flyttar man upp i seniorklass och då delas man upp på damer och herrar.

Men en del damer föredrar att tävla i herrklassen, Tina Öberg från Skellefteå MS till exempel.

– Det blir fler att tävla emot då, säger hon.

Och det gick bra för Tina Öberg idag, åtminstone i första heatet där hon kom tvåa.

– Det är ingen skillnad på hur män och kvinnor kör bil, säger Yvonne Nordlander.

Alexandra De Paoli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.