Foto: Lilla Sportspegeln

Alpinrodel – en sport med växtvärk

Uppdaterad
Publicerad

Alpinrodel är en sport med växtvärk. Skellefteå rodelsällskap som startades för tre år sedan har snart 100 medlemmar.

– Det är en sport för alla, vi har 16-åringar, 45-åringa mammor och småknattar som åker, säger Enar Nordvik, tränare i Skellefteå rodelsällskap.

I Sverige saknas anläggning för den som vill åka någon av de klassiska olympiska-grenarna inom rodel. Närmaste anläggning finns i Norge och där kostar ett åk 250 kronor.

Alpinrodel, där man ligger på en kälke, kan däremot köras i slaombackar och kan liknas vid storslalom. Det är tillgängligheten som gör att alpinrodeln är en sport som växer.

– Det är lite av kälksportens folkrace. Vi tränar två kvällar i veckan och det kommer 20-30 personer vid varje tillfälle, säger Enar Nordvik.

Kälkarna kommer upp i hastigheter på runt 70 kilometer i timmen och för den som är sugen att testa på är nästa tillfälle nu på lördag på Vitbergets dag. Rodelsällskapet står för kälke och hjälm.

Kolla in rodelåkarna som körde ett träningspass när SVT:s Lilla Sportspegeln var på besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.