Alva nekades medicin efter könskorrigeringen ”Kroppen producerar testosteron igen”

Uppdaterad
Publicerad

Alva genomgick en könskorrigering för flera år sedan och äter hormoner sedan dess.

Men efter en flytt till Umeå nekades hon medicinen då hälsocentralen inte ansågs sig ha kompetens att förnya receptet.

– Det är som att hamna i puberteten igen, säger hon.

Alva har genomgått en könskorrigering för flera år sen och äter sedan dess mediciner för att hålla hormonnivåerna i balans i kroppen.

– Vi har flyttat flera gånger från USA till Island vidare till Tyskland och det har aldrig varit något problem att förnya receptet, tills vi flyttade till Umeå i somras, säger Alva.

Saknar kompetens

Hälsocentralen i Umeå förnyade först Alvas recept, men i höstas vägrade de plötsligt med hänvisning till att de saknade kompetens.

Alva hänvisades till endokrinologen på Medicincentrum på Norrlands universitetssjukhus. Men mottagningen har remisstopp och tar inte emot nya patienter. De hänvisade därför tillbaka till hälsocentralen.

– Svaret från hälsocentralen är hela tiden nej. Eftersom de nekat förnyelse kan ingen annan hälsocentral heller hjälpa mig.

Utan medicin i flera veckor

Nu har hon varit utan sin medicin i flera veckor och kroppen har börjat producera testosteron igen.

– Jag förstår inte hur hälsocentralen kan säga att de inte har kompetens men samtidigt anse sig ha kompetens att avbryta en behandling. Det får jättestora konsekvenser för mig.

Hon har anmält hanteringen till Patientnämnden och Diskrimineringsombudsmannen.

– Vad man än ska göra som transperson blir man hänvisad till endokrinologen, men om vården ska vara lika för alla måste man göra den transinklusiv hela vägen överallt.

Ärendet ska granskas

Birgitta Olofsson, avdelningschef på hälsocentralen, vill inte kommentera ärendet.

Men i svaret till Patientnämnden vidhåller hälsocentralen att det inte är deras ansvar att förnya receptet och att Alva borde bett läkaren i Tyskland att skriva ut mediciner för en längre period. Något läkaren i Berlin också gjorde, men då det nästan gått ett halvår sen flytten är även de medicinerna slut.

Nyligen kopplade hälsocentralen in Nino Bracin, läkare och medicinsk ansvarig för ett flertal hälsocentraler, i ärendet. Under fredagen förnyade han också Alvas recept.

– Det ska inte vara något problem att få ett recept förnyat, hon ska ha alla rättigheter och jag håller på att sätta mig in i vad som har gått fel. Vi ska granska det här och lära oss av det så inte fler drabbas i framtiden, säger han.

Hör hur Alvas liv påverkas av att behandlingen avbrutits och vad som händer i kroppen när hon är utan mediciner, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.