Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spara längre upp i hierarkin – inte patientnära” – Tobias Gulliksson, som jobbar inom ambulanssjukvården i Umeå och är facklig företrädare för Vårdförbundet, är kritisk till beslutet. Foto: Anders Öhlund/SVT

Ambulanser står stilla – för att Region Västerbotten ska spara

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanser kommer stå stilla när Region Västerbotten ska spara pengar. Vikarier kallas nu inte in för att bemanna upp ambulanserna. Det betyder att prio 3-larm kan få vänta tills nästa dag och risken finns att det blir längre utryckningstider.

Västerbotten har idag 21 ambulanser och verksamheten har en budget på 132 miljoner. Regionen tog beslut förra veckan om att inte ta in vikarier inom ambulanssjukvården för att spara pengar.

– Vi måste spara och det här är ett sätt . Totalt handlar det om ca 500 000 kronor man hoppas kunna spara genom att inte ringa in vikarier, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef vid ambulanssjukvården.

Vårdkrisen i Västerbotten

Åker alltid på akutlarm

När ambulanser står kvar på sjukhuset kan prio 3 larm få vänta till nästa dag.

– I första hand handlar det om transporter mellan olika vårdinrättning och orter får nu vänta, i vissa fall till nästa dag . Men prio 1 larm där det handlar om liv och hälsa åker vi alltid på, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef vid ambulanssjukvården.

Facket kritiskt: ”Det är helt fel”

Konsekvensen av beslutet kan göra att det blir längre utryckningstider när ambulanser från Vännäs och Bjurholm kallas in till Umeå när det behövs.

– Det här gör att det blir väldigt långa väntetider inåt landet och de har redan långa väntetider, säger Tobias Gulliksson som jobbar inom ambulanssjukvården i Umeå och är facklig företrädare för Vårdförbundet.

– Det är helt fel att inte kalla in vikarier när vi är sjuka. Medarbetarna kommer gå på knäna ännu mer än vad de redan gör.

Danielsson (S): ”Fråga för verksamheten”

Anna Lena Danielsson (S), ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden, säger att det här är ett sätt att hålla budgeten men att det påverkar inte de akuta insatserna.

– Det handlar om sekundärtransporter som nu får vänta och som senareläggs. Då kan det hända att en bil får stå.

– Frågan om hur ambulanserna disponeras är i första hand en fråga för verksamheten, inte något som politikerna skall lägga sig i, säger Anna-Lena Danielsson.

Fakta larmprioritering

Prio 1 – Misstänkt livshotande tillstånd

Larm när patienten har livshotande symtom eller vid olycksfall. Larmoperatören larmar ut den närmast tillgängliga ambulans som kör till platsen med blåljus och siren.

Prio 2 – Akut, men inte livshotande tillstånd

Larm när patienten inte har livshotande symtom men är akut sjuk. Ambulansen kör till aktuell adress utan blåljus och siren.

Prio 3 – Inte akut, men i behov av ambulans.

Ambulansuppdrag där rimlig väntetid inte påverkar patientens tillstånd. Dessa uppdrag kan vara tidsbeställda.

Fakta: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet