Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) om hur den ekonomiska situationen påverkar det ännu stängda BB i Lycksele. Foto: Isabell Höjman/TT & Anders Öhlund/SVT

Dyrare att besöka doktorn i Västerbotten – de styrande öppna för att höja skatten

Publicerad

Den politiska majoriteten i Region Västerbotten vill höja patientavgiften från 200 till 300 kronor för att klara det tuffa ekonomiska läget. Det kan också bli aktuellt med en skattehöjning under mandatperioden.

Under måndagen presenterade den rödgröna majoriteten sitt budgetförslag för 2024. Regionen befinner sig i en ekonomisk kris till följd av inflationen och står för ett underskott på 700 miljoner kronor nästa år. Precis som i fjol föreslår majoriteten en minusbudget, den här gången på minus 430 miljoner kronor för 2024.

– Vi tvingas till tuffa prioriteringar. Att höja avgiften för ett läkarbesök från 200 kronor till 300 kronor ger oss nästan 40 miljoner kronor, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S),

Vårdkrisen i Västerbotten

Även avgiften för tandläkarbesök ska höjas.

Inga uppsägningar

Några uppsägningar av vårdpersonal är inte aktuell i dagsläget enligt Peter Olofsson. Däremot utesluter han inte att skatten i regionen kan komma att höjas under mandatperioden.

– 2024 klarar vi oss, men jag kan inte garantera hur det kommer att gå åren därefter, säger han.

Den borgerliga oppositionen kommer med sitt budgetförslag om ett par veckor. Beslut om budget kommer fattas på regionfullmäktige i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet