Foto: Arkiv

Ambulanspersonal kunde inte avancerad livräddning

Publicerad

En patient fick hjärtstopp, men ambulanspersonalen påbörjade inte A-HLR, avancerad hjärt och lungräddning. Händelsen inträffade i november förra året i en kommun i Västerbotten.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), kritiserar nu vårdföretaget efter att det framkommit att personalen inte hade den kompetens som krävdes för situationen och att de inte hade fått tillräcklig utbildning.

Ivo anser att sju dagars introduktionsutbildning utan möjlighet till praktisk träning inte är tillräckligt för en nyanställd sjuksköterska utan tidigare erfarenhet av akutsjukvård.

Vårdföretagets åtgärder – vill anställa erfaren personal

Företaget anser att personalen frångått riktlinjerna på grund av oerfarenhet men säger att man som åtgärd har samlat och informerat all personal om händelsen.

Vårdföretaget menar att personalens utbildning inte påverkade utgången i det specifika fallet med patienten som fick hjärtstopp.

Som förslag på åtgärder för att undvika att något liknande händer igen så säger företaget att de skulle vilja anställa erfaren personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer