Max Troendlé (MP) är ordförande i interimsstyrelsen. Foto: SVT

Storbråket i (MP): ”Är kvar tills konflikten är löst”

Uppdaterad
Publicerad

Jabar Amin (MP), riksdagsman från Västerbotten är kritisk mot partiledningen och menar att förra veckans övertagande är ett odemokratiskt försök att bli av med honom. Partistyrelsen tillbakavisar det här och menar att man bara vill lösa problemen i partiet.

Miljöpartiets ledning agerar djupt odemokratiskt när man byter ut ledningen i Umeå och Västerbotten, det menar Jabar Amin i en debattartikel i Svenska Dagbladet, där han jämför partiets ledning med Erdogan och Mugabe. Amin menar att partistyrelsens agerande syftar till att få bort honom från riksdagen, eftersom han inte är enig med partiledningen i alla frågor.

– Den här processen handlar om problem i Umeå och Västerbotten, inte i riksdagen. Det handlar inte om att peta en enskild en person, säger Max Troendlé som är ordförande i interimsstyrelsen.

Bekräftar ändringar

Under helgen ska partiledningen, enligt Amin, också ha gjort ändringar som ska minska hans chanser att bli vald. Det handlar bland annat att partistyrelsen lagt till nya ombud i röstlängden för distriktsstämman, som ska besluta om landstings- och riksdagslistor.

Troendlé bekräftar att ändringar har gjorts, men menar återigen att det inte handlar om att få bort någon, utan om att få till en bred förankring och representation på stämmorna i Umeå och Västerbotten.

”Har haft svåra konflikter”

Det var i fredags som Miljöpartiets partistyrelse meddelade att man går in med en tillfällig styrelse för avdelningen i Umeå och distriktet Västerbotten, detta efter en långvarig konflikt.

– Det är olyckligt när något sådant här behöver hända, det är synd att behöva gå in med så starka metoder, men vi har haft svåra konflikter under flera år, säger Troendlé.

Vill lösa problemen

Hur länge Umeå och Västerbotten kommer att ha en interrimsstyrelse vågar Max Troendlé idag inte uttala sig om. Nu kommer man försöka få igång en dialog med medlemmarna för att lösa de problem som finns.

– Vi kommer vara kvar tills konflikten är löst, säger Max Troendlé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.