Foto: SVT

Anhöriga stämmer fallskärmsklubb efter flygolyckan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till fem av de omkomna i flygolyckan i Umeå 2019 har valt att stämma fallskärmsklubben.

Enligt svensk lagstiftning preskriberas olyckan efter två år, vilket är anledningen till ansökan. De anhöriga vill  att frågan om fallskärmsklubben bär ett transportöransvar och därmed ska anses skyldiga att betala ut skadestånd ska utredas.

Ansökan lämnades in till Umeå tingsrätt på årsdagen, två år efter att olyckan inträffade.

Flygkraschen i Umeå

”Fanns bara en utväg”

Oscar Tiberg, advokat på Chouette advokatbyrå i Stockholm, företräder de anhöriga som skickat in ansökan. 

– Det finns två sätt att förlänga preskriptionstiden. Det ena är att komma överens om en förlängning men vi har inte fått kontakt med klubben så därför fanns det bara en utväg – skicka in en stämningsansökan, säger Oscar Tiberg.  

Tiberg menar också att de inte skickat in ansökan för prövning, snarare att väcka en talan för domstolen.

Fallskärmsklubben: ”Vi är ledsna”

Klubben har inte tagit del av av stämningsansökan, vilket Västerbottens kuriren var först med att berätta.

– Vi har förståelse för att de anhöriga är i sorg, och därför väljer att göra så här, men det är otroligt ledsamt, säger chefsinstruktören i Umeå fallskärmsklubb Johan Hellström till SVT Nyheter Västerbotten.

I övrigt vill han inte kommentera stämningen, utan hänvisar till det juridiska ombudet Mårten Lundmark, advokat på L & L advokatbyrå i Stockholm. Inte heller han vill kommentera stämningen.

– Vi har inte sett stämningsansökan ännu, utan vill vänta tills vi läst, säger Mårten Lundmark till SVT.

Vid olyckan i juli 2019 störtade ett mindre flygplan utanför Umeå flygplats och samtliga nio personer ombord omkom. Händelsen är en av de dödligaste civila flygolyckorna i svensk historia. Läs mer om olyckan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet