Det var under hösten 2019 som mannen vid två tillfällen använde en metalldetektor, utan att ha sökt tillstånd för detta, vid Levar i Nordmalings kommun. Och skattjakten gav resultat. Mannen hittade både ett så kallat depåfynd med 25 föremål, bland annat pilspetsar, samt en bronsnål och knivar på ett annat ställe. Föremålen dateras till yngre järnåldern eller vikingatiden.
Anmälde till fel instans
Någon månad senare besökte mannen Västerbottens museum för att berätta om fynden, han hade även med sig vissa av föremålen. Men museet var inte rätt instans att vända sig till. Enligt kulturmiljölagen ska liknande fynd anmälas snarast till antingen länsstyrelsen eller polisen för att ge staten en möjlighet att lösa in fynden.
Umeå tingrätt dömer nu mannen, som förnekat brott, till dagsböter för brott mot kulturmiljölagen.
Det här gäller vid fornfynd
Länsstyrelsen är den instans som ansvarar för fornlämningar och fornfynd. Ett fornfynd är ett föremål som saknar ägare och som påträffas vid en fornlämning eller på en annan plats och kan antas vara från någon tid före 1850.
Den som hittar ett fornfynd är i vissa fall skyldig att rapportera det till Länsstyrelsen eller polisen. Det är Riksantikvarieämbetet som beslutar om staten ska lösa in fornfyndet och i så fall vilken ersättning upphittaren får.
I Kulturmiljölagen står att staten har rätt att lösa in fornfynd som helt eller delvis består av guld, silver, koppar, brons eller annan legering med koppar samt fynd där två eller flera föremål som kan antas ha blivit nedlagda tillsammans.
Källa: Länsstyrelsen.