Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Täfteåbon Fredrik Petrusson är kritisk till hur mycket tung trafik som passerar förbi hans hus under tiden som E4:an asfalteras om. Foto: SVT

”Anmärkningsvärt mycket tung trafik”

Uppdaterad
Publicerad

Under tiden som E4:an asfalteras ska personbilstrafiken köra via Tomtebo till Innertavle. Trots att den tunga trafiken ska gå med lots på E4 tar många chaufförer ändå den andra vägen. Något som oroar de boende längs vägen.

– Hade det varit bara personbilstrafik så, det tycker jag är okej. Men de som kör tung trafik här borde tänka sig för. Jag förstår att de kan köra snabbare på den här vägen och det kanske Trafikverket borde göra något åt, säger Fredrik Petrusson, som bor med tre barn just intill vägen i Täfteå.

Orsaken till trafiksituationen är det beläggningsarbete som pågår just nu på E4 mellan Umeå och Sävar norr om Umeå. Efter ett första försök att leda trafiken via Tväråmark och Hjåggmark så ändrade sig Trafikverket och ändrade omledningen av trafiken.

Från och med tisdag kväll denna vecka så uppmanas den tunga trafiken köra längs E4 med lots. Personbilstrafiken leds istället om via väg 642, via Tomtebo, Täfteå och Innertavle för att komma ut på E4 söder om Sävar. Men många tunga ekipage väljer att köra samma väg.

Många har hört av sig till Trafikverket

– Det är alltid lite stökigt att leda om trafiken, men nu tycker jag att det nu fungerar efter rådande omständigheter, säger projektledaren vid Trafikverket, Niklas Stark.

För att öka säkerheten med så mycket trafik genom dessa områden har Trafikverket sänkt hastigheten och smalnat av körfälten på vissa platser.

– Men det är många som hört av sig, vi har en dialog med både boende och trafikanter. Jag vill uppmana trafikanterna att respektera skyltningen för att upprätthålla säkerheten för de boende, säger Niklas Stark.

Det är även många boende längs vägen som hört av sig till polisen. Med anledning av det så fanns polisen på plats under onsdagen och gjorde fartkontroller. Under den timme som polisen fanns på plats bötfälldes ett tiotal personer och en person blev av med körkortet.

Vägomläggningen beräknas ta tre veckor och under den tiden leds trafiken om mellan måndagar och torsdagar. Fredag till söndag går trafiken via E4 som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer