Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka löften Anna-Lena Danielsson ger för att förändra situationen inom förlossningsvården Foto: SVT

Anna-Lena Danielsson (S) kommenterar krisen inom förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Stora pensionsavgångar och en nationell brist på barnmorskor är några av anledningarna till att situationen inom förlossningsvården i Västerbotten är tuff just nu. Samtidigt behöver man titta på arbetsmiljöproblemen. Det säger Anna-Lena Danielsson (S).

Läget inom förlossningsvården i Västerbotten är minst sagt ansträngt. Igår kom beslut om att Lycksele BB stänger i tre veckor under sommaren på grund av personalbrist. I Umeå har personal bytt sin sommarledighet mot pengar för att verksamheten ska gå runt.

Facket har larmat om stora arbetsmiljöproblem med en allt ökande arbetsbelastning och dåligt med tid för återhämtning, bland annat.

– Vårdförbundet har varit väldigt kritiska om hur det fungerat och det tar vi till oss, säger Anna-Lena Danielsson (S), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Västerbotten.

Enligt henne finns det ett uppdrag att se över arbetsmiljön, schemaläggningen och inskolning av nya barnmorskor till exempel.

Lönerna då, de har stått still ganska länge?

– Jag har varit för dåligt påläst kring det. Det visar sig att en förlösande barnmorska tjänar mindre än en barnmorska som jobbar på en hälsocentral. Så, det behöver vi titta över och har också gjort under den här perioden, säger Anna-Lena Danielsson.

Hör mer svar på kritiken i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet