Antimobbningsprogram sågas av umeåforskare

Uppdaterad
Publicerad

Antimobbningsprogrammen är dyra och bygger på tveksam vetenskaplig grund. De kan också leda till att lärarnas professionalitet nedmonteras, enligt en kritisk rapport från Skolverket.

-Det här handlar om pengar, det är en lukrativ affär, säger Gun-Marie Frånberg, lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

Mobbningsproblematiken på skolorna tog en ny vändning i och med den nya lagstiftning som infördes 2006. Numera måste skolorna kunna visa svart på vitt att man jobbat förebyggande, annars riskerar man att tvingas betala skadestånd om en elev utsätts för mobbning.

En rad företag erbjuder numera därför ängsliga skolledare program som kan fixa problemet och få besvärliga barn att sluta trakassera sin skolkamrater. Marknadsföringen lovar goda resultat men bakom de attraktiva prospekten finns det många frågetecken.

Bland annat ifrågasätts i rapporten att antimobbningsprogrammen genomgående använder ett individualpsykologiskt perspektiv för att förklara mobbningens orsaker. Mobbarna framställs som aggressiva och onda och det är deras beteende som behandlas, inte orsakerna till det.

-Man säger att problemet finns hos barnen, i deras personlighet. Det blir en väldig förenkling av hela komplexet. Jag tror inte att det finns någon mobbningsgen, om man säger så, säger Gun-Inger Frånberg, en av forskarna bakom rapporten.

Hon anser att det är verkligheten på den enskilda skolan som avgör vilken metod man väljer för att förhindra kränkningar, inte de starkt strukturerade manualer och synsätt som antimobbningsprogrammen erbjuder.

Att det råder ekonomisk lågkonjunktur syns på vilka metoder som används för dagen i skolan.

Det tidigare integrationstänkandet har enligt rapporten försvunnit och har ersatts av de segregerande och avskiljande lösningar vi minns från 1960-talets läskliniker och obs-klasser.

Att andelen så kallade bokstavsbarn har ökat lavinartat på sistone följer det mönstret, anser Gun-Inger Frånberg.

Hon och de andra forskarna bakom rapporten är övertygade om att skolorna själva besitter den kompetens som behövs för att förebygga mobbning. Lärarna är proffs i pedagogik och finner de verktyg som behövs i skollagen och läroplanen. Att köpa hjälpen för dyra pengar utifrån är därför onödigt.

För det är tveksamt om antimobbningsprogrammen ens fungerar.

Hur det är med den saken får vi veta om ett drygt år. Då presenterar forskarna sin utvärdering av antimobbningsprogrammens effekter vid 40 olika skolor för regeringen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.